Miracolul Jodo Shinshu
„Hokyo-bo i-a spus lui Rennyo Shonin[1]: Myogo (Namo Amida Butsu scris în caractere chinezeşti) pictat de tine a fost distrus de foc dar s-a transformat în şase Buddha. Este extraordinar!
Shonin a răspuns: Nu este aici nimic deosebit. Faptul că un Buddha (reprezentat de Nume) devine un Buddha, nu este ceva extraordinar. Ceea ce este cu adevărat extraordinar e că un om plin de patimi oarbe devine un Buddha odată cu trezirea pentru prima oară a încrederii[2] în Amida.”[3]

Dacă auziţi că un Buddha sau un sfânt a făcut anumite miracole, probabil vă minunaţi şi doriţi să vedeţi acel miracol voi înşivă, însă întotdeauna veţi gândi, asta dacă sunteţi persoane religioase, că este natural pentru astfel de fiinţe deosebite să înfăptuiască miracole.

Însă, a auzi că tu, un om obişnuit, cu ataşamente puternice şi patimi oarbe, cele mai multe dintre ele cunoscute doar ţie însuţi şi ascunse cu ruşine în adâncul inimii tale, acolo unde nimeni nu le poate vedea … adică tu cititorul acestor rânduri sau al diferitelor cărţi şi site-uri interesante despre spiritualitate, un om căruia îi place să citească despre buddhism, realitatea ultimă sau natura de Buddha şi despre exemplele virtuoase ale Maeştrilor din trecut dar neputând niciodată să fi ca ei imaginează-ţi că tu vei deveni un Buddha şi nu îţi vei mai purta mizeria şi ignoranţa în altă viaţă!

Stai acolo timp de multe ore, navigând pe internet, citind o mulţime de învăţături bune şi citate buddhiste interesante, însă neputând niciodată să le pui în practică 24 de ore din 24. Din când în când mai practici şi tu câte ceva din asta, câte ceva din ailaltă, nişte zazen[4], puţină yoga, ceva relaxare sau vipassana[5], etc şi apoi te întorci la internet sau diferite cărţi pentru a citi despre realizările spirituale ale celorlalţi. Citeşti toate acele pagini şi încerci să practici cutare sau cutare lucru, însă până la urmă te întorci la adevărata realitate personală, mizeria de fiecare zi a vieţuirii cu propriul tău ego şi egoul celorlalţi. Tu cel care te recunoşti în această descriere, imaginează-ţi că vei deveni un Buddha! Iar pentru a deveni un Buddha, nu ai nevoie de nimic altceva decât să te încrezi in Amida!

Când am auzit pentru prima oară despre promisiunea lui Amida, că oamenii obişnuiţi vor deveni Buddha prin credinţa în el, am fost uimit şi nu îmi venea să cred, precum atunci când vezi pe cineva de pe altă planetă.
Curând însă, după ce am realizat că este adevărat şi nu doar o parabolă ezoterică ce ar conţine vre-un înţeles ascuns, mi-am zis mie însumi „ce mai aştept?” Pentru prima oară am simţit că buddhismul mi se adresează personal şi nu doar unor supermeni, genul de oameni mereu calmi şi înţelepţi despre care citeşti în cărţile vechi. De atunci, ori de câte ori îmi aduc aminte de Legământul lui Amida, ce spune că toti aceia care se încred în el şi recită Numele lui vor deveni Buddha, şi realizând că eu însumi voi deveni un Buddha, simt că nu există un miracol mai mare.

Zuiken Sensei a spus:

„Fără să fiu împiedicat de karma rea,
mă voi naşte în Tărâmul Pur
doar prin credinţa în Calea Puterii Legământului.
Aceasta este minunea minunilor.”

„Atingem Nirvana fără să distrugem patimile oarbe.” (Shoshinge)
Nu este oare cel mai minunat lucru din lume?
Aceste cuvinte ne fac să savurăm din toată inima noastră
minunea Puterii Legământului Principal.”


[1] Rennyo Shonin (1415-1499) a fost al optulea descendent al lui Shinran şi patriarh (Monshu) al Hongwanji, templul mamă al şcolii Jodo Shinshu.
[2] În conformitate cu învăţătura Jodo Shinshu, cel care se încrede în Amida intră în chiar acel moment în stadiul de non-retrogresiune sau stadiul celor asiguraţi de Nirvana şi devine un Buddha în momentul morţii, când se naşte în Tărâmul Pur.
[3] Fragment din „Astfel am auzit de la Rennyo Shonin – Rennyo Shonnin Goichidaiki Kikigaki”, în curs de traducere în limba română.
[4] Meditaţie Zen.
[5] Meditaţie din buddhismul Theravada.

0 comments:

Post a Comment

Leagă-ţi mintea nestatornică de Legământul Principal şi nu o lăsa să rătăcească în jungla diverselor practici. Chiar nu ai nevoie de nimic altceva în afară de Nembutsul credinţei.

Posted by Comunitatea buddhista Jodo Shinshu din Romania on Sunday, August 23, 2015

THANK YOU FOR THE SUPPORT!

THANK YOU FOR THE SUPPORT!
International Association for Buddhist Culture